Ben jij iemand met een bijzonder verhaal, een unieke visie of een diep verlangen naar verandering en verbinding?
Getoond kunstwerk “Zina” is ontstaan uit de visie van Chantal Korteweg, die het in haar gedachten vormgaf. Chantal is director inclusive banking bij de ABN AMRO bank, co-author van het boek Survival Guide for Women at Work en gedreven strijdster voor de financiële onafhankelijkheid van vrouwen.
In ons gezamenlijke proces, zoals hieronder beschreven, heb ik haar ideeën vertaald naar een iconisch kunstwerk. We hebben veel gesproken over de groei die zij door heeft gemaakt en zo vele vrouwen met en door haar. Dit zie je terug in de kracht van het werk. Het hangt nu bij haar aan de muur als een krachtige herinnering aan de processen die zij als vrouw heeft doorgemaakt—een verbeelding van haar ambities, waarden en innerlijke groei.
Lees hier het interview met Chantal Korteweg
Interviewer: Als je terugkijkt op het proces en het uiteindelijke kunstwerk, wat betekent het nu voor je?
Chantal: Wanneer ik thuiskom en het kunstwerk zie, geeft het me een warm gevoel. Het is een heel persoonlijk werk, en ik vind het fijn om er met anderen over te praten. Vaak vertel ik bezoekers het verhaal erachter—hoe het tot stand is gekomen en waarom het eruitziet zoals het doet.
Op een gegeven moment vroeg ik Niki of ze een kunstwerk kon maken voor mijn nieuwe huis. Ze stelde voor om het samen te maken, terwijl ik helemaal niet creatief ben en niet echt met mijn handen kan werken. Maar het proces van samen nadenken over het concept—wat het stuk moest uitdragen, welke kleuren we zouden gebruiken en de materialen—was ontzettend waardevol. Het werd een samenwerking, een co-creatie, ook al heb ik fysiek niets gemaakt.
Niki vond dat het kunstwerk een vrouw moest bevatten, en dat voelde voor mij meteen als een passende keuze, zowel voor mijn leven als mijn werk. Ze stelde ook voor om water of golven te verwerken, wat perfect aansloot bij mijn passie voor zeilen. We begonnen met deze twee elementen, en daarnaast wilde ik dat het werk diversiteit en inclusie zou weerspiegelen. Daarom wilde ik dat de vrouw in het kunstwerk Afrikaans, Aziatisch of Oosters zou zijn, niet Nederlands.
Toen Niki me de eerste schets liet zien, had de vrouw haar ogen gesloten. Ze was prachtig, maar ik voelde sterk dat ze haar ogen open moest hebben, kijkend naar de wereld. Zo begon het gezamenlijke proces, met continue feedback en aanpassingen. De kleuren van het werk zijn afgestemd op de blauwe en oranje muren in mijn huis. In eerste instantie had de vrouw rode lippen, maar ik wilde dat ze er natuurlijker uitzag, meer in lijn met mijn eigen stijl. Stap voor stap groeide het kunstwerk uit tot wat het nu is. Het was een fascinerend proces.
Interviewer: Wat in het kunstwerk drukt iets van jou uit dat anderen misschien niet direct zien?
Chantal: Dat is een lastige vraag. Ik voel me verbonden met verschillende aspecten van het werk—haar schoonheid, kracht, de Afrikaanse of Oosterse uitstraling, en het water. De kleuren raken me ook. Niet alles in het kunstwerk is letterlijk “mij”, maar ik herken mezelf in verschillende elementen.
Niki: Ik herinner me dat Chantal heel duidelijk was over het openhouden van de ogen van de vrouw—ze moest de wereld in kijken met vertrouwen, alsof ze wilde zeggen: “Hier ben ik, ik kan alles aan wat op mijn pad komt.” We pasten ook de lippen aan naar een natuurlijkere uitstraling, precies zoals Chantal dat wilde. Ik heb enorm genoten van onze samenwerking, omdat het een eer was om met iemand te werken die ik bewonder om haar intelligentie en diepgang. Het kunstwerk komt uit mijn handen, maar de energie erachter komt van Chantal.
Interviewer: Zie je aspecten van Chantal terug in het uiteindelijke kunstwerk?
Niki: Absoluut. De blik van de vrouw en haar vrouwelijke kracht weerspiegelen Chantal. De markeringen op haar schouder symboliseren de krijger in haar—iets wat niet iedereen meteen ziet, maar ik wel. De patronen en veren op de achtergrond staan voor hoe Chantal serieuze onderwerpen met een lichte, bijna speelse touch presenteert.
Interviewer: Als je het proces opnieuw zou doorlopen, zou je dan iets anders doen?
Niki: Misschien wel, omdat we elkaar nu beter kennen. De band tussen ons is sterker geworden, dus het proces zou anders verlopen, maar het kunstwerk zou nog steeds een vrouw bevatten. Ik zou nu waarschijnlijk meer suggesties aandragen, omdat ik Chantal beter begrijp. Het proces zou veranderen, maar op een positieve manier, omdat onze connectie is verdiept.
Interviewer: Als jullie nog een project samen zouden doen, zou je het anders aanpakken?
Chantal: Ik denk dat ik nog steeds op Niki zou vertrouwen. Ik wist niet precies wat ik kon verwachten, dus ik vertrouwde op haar en het proces. Ik had haar eerdere werk gezien en dat gaf me vertrouwen.
Niki: Vertrouwen is essentieel in een samenwerking zoals deze. Chantal vertrouwde mij en het proces, en dat maakte alles makkelijker. Als ik met iemand zou werken die een veel sterker idee heeft van wat diegene wil, zou dat een andere, maar net zo interessante uitdaging zijn.
Interviewer: Zou je andere technieken gebruiken voor een andere samenwerking?
Niki: Absoluut. Iedere persoon is anders, dus ik pas mijn aanpak aan op de persoon met wie ik werk. De tools en methodes veranderen afhankelijk van wie ik voor me heb en de energie die zij in het proces brengen.
Wil jij dit ook?
In 2025 vier ik mijn 50e verjaardag, een moment van reflectie en creatie. Geboren in 1975, het VN-Jaar van de Vrouw, voel ik me diep verbonden met de kracht van verandering en verbinding. Ter ere van deze mijlpaal wil ik een bijzonder kunstwerk creëren—een visuele vertaling van verhalen, inzichten en emoties. Daarom zoek ik vijf bijzondere mensen, ongeacht gender, om samen in gesprek te gaan over hun ervaringen, dromen en visie op de toekomst. Uit deze gesprekken ontstaat een uniek kunstwerk dat deze reis weerspiegelt.
Waarom? Verandering begint met het delen van verhalen. Door ruimte te maken voor echte gesprekken, creëren we niet alleen verbinding, maar ook nieuwe perspectieven. Voor mij draait dit proces om groei, gelijkwaardigheid en de kracht van vrouwelijke energie—niet als iets exclusiefs voor vrouwen, maar als een bron van creatie, intuïtie en balans die ons allemaal raakt. Dit is meer dan een dialoog; het is een gezamenlijke verkenning van wat verandering en verbinding voor ons betekenen. Het visualiseren ervan is een groot cadeau aan jezelf, het is het proces en de verbeelding die zeer krachtig is en verandering kan bewerkstelligen.
Hoe?
Ik nodig vijf mensen uit voor een open gesprek, zonder agenda of haast—alleen met de intentie om te delen en te ontdekken. Uit deze ontmoetingen ontstaat een proces, een dialoog en een verkenning met als doel een kunstwerk: een op maat gemaakt werk dat de diepgang van onze gesprekken weerspiegelt. Een uniek en persoonlijk kunstwerk dat niet alleen aan de muur hangt, maar een blijvende herinnering vormt aan groei, verbinding en de kracht van het gedeelde verhaal. Voel je vrij om me te mailen.
Liefs Niki